Origine
Kokospalmen groeien in alle tropische gebieden van de aarde. Voor de
grootste export landen moeten we naar Azië. Sri Lanka, de Filipijnen en
Thailand zijn ’s werelds grootste exporteur van de kokos. Kokospalmen
geven meerdere keren per jaar vrucht. Dit in tegenstelling tot andere
noten en fruit soorten. Een rijpe kokos is groen gekleurd en wanneer je
deze openmaakt komt er de welbekende kokosnoot tevoorschijn.
Wanneer de vrucht open wordt gemaakt ziet men een soort melk
tevoorschijn, de zogenoemde kokosmelk. Overigens ziet het er eerder uit
als water. Zowel de kokosmelk alsmede het vruchtvlees uit de kokosnoot
wordt in allerlei industrieën gebruikt. Tegenwoordig is ook de
cosmetische industrie een groot afnemer van kokosproducten om te
verwerken in producten en daarnaast gaat er ook veel naar de bakkerijen
om weer te verwerken in brood en koeken.
Kokosrasp is afkomstig van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het
vruchtvlees wordt geraspt en daarna wordt het gedroogd zodat het vocht
wordt onttrokken uit het vruchtvlees. Wat overblijft is dus gedroogde
kokosrasp. Ideaal als toevoeging op baksels of lekker door de yoghurt.
Waarden | Hoeveelheid per 100g |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 235 kJ |
Energiewaarde in kcal | 660 kcal |
Verzadigde vetzuren | 57,22 g |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 2,75 g |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | 0,71 g |
Voedingsvezel | 16,3 g |
Eiwitten | 6,88 g |
Koolhydraten | 24 g |